Eva Fischer

Eva Fischer

Dokumentarni, Biografija ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎ 52 minute ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎ Nema dobnog ograničenja

SRI. 25. 01.

19:00

Opširnije o filmu:

Svjetska premijera u Daruvaru!

Besplatan ulaz!

Od Daruvara do Rima, od stradanja do svjetske slave sve je stalo u nevjerojatnu životnu priču velike umjetnice.  Eva Fischer, naša sugrađanka, u rodni se Daruvar za života nije vraćala. Nakon 102 godine to čini njezin sin u dokumentarnom filmu HRT-a.

   Obožavale su je holivudske zvijezde, prijateljevala je s Morriconeom, Chagallom, Dalijem i Picassom, a iako je rođena u Hrvatskoj, našoj je javnosti ostala nepoznata. Eva Fischer, kći je posljednjeg daruvarskog rabina koja je svjetsku slavu stekla u Rimu. Očeva služba obitelj je odvela u Srbiju, a drugi svjetski rat zauvijek je razorio. Oca su ubili nacisti, a Eva, majka i maleni brat preživjet će među ostalim i zahvaljujući Evinu slikarskom umijeću. Eva Fischer za života nikada nije izlagala u Hrvatskoj, a na inicijativu grada Daruvara simbolično se vratila kući izložbom litografija i gravura u galeriji koja danas nosi njezino ime. Priču o jedinstvenoj autorici, ženi koja je već sredinom prošlog stoljeća u muškom svijetu bila ravnopravna i uvažavana, o žrtvi koja je o stradanju u holokaustu progovorila tek desetljećima kasnije, priču o umjetnici, majci, sestri, prijateljici i učiteljici pričaju njezini najbliži, ali i ljudi čije je živote obogatila i na poseban način usmjerila.

Režija: Marijana Kranjec

Žanr: Dokumentarni, biografija

Originalna glazba: Ivana Đula, Luka Vrbanić

Urednica: Daniela Draštata

Producent: Miroslav Rezić

Trajanje: 52 minute

Skip to content